top of page

Mathildedalin LadoN perhe

Oma talo on monelle perheelle suuri unelma. Eräs unelma on käynyt toteen pittoreskissä Mathildedalin ruukkikylässä, jonne Elmo Blomqvistin itse rakentama unelma valmistui keväällä 2017.

Lato

Lähestyttäessä taloa, kiinnittyy ensimmäisenä huomio talon maisemaan upeasti sopeutuvaan, lehtikuusella verhoiltuun ulkovuoraukseen sekä latomaiseen muotoon. Ei mikään ihme, että oikealta nimeltään Toivola-tilalla sijaitsevaa taloa kutsutaankin Ladoksi. Idea lehtikuusen käytöstä syntyi projektissa vaikuttaneen, edesmenneen arkkitehti Hannu Paunilan venevajan verhoilusta. Kokonaisuus on yksinkertaisen, pelkistetty ja suorastaan kutsuu tutustumaan lähemmin.

Sosiaalisen lapsiperheen koti

Elmon perheeseen kuuluvat lapset Stella (4v) ja Onni (8v). Sosiaalisen lapsiperheen arki on aktiivista elämää ja yhdessä tekemisestä ja siihen Lato luo mahtavat puitteet. Pihapiirissä on runsaasti tilaa leikkeihin ja sisällä talossa on yhteensä 179 m2 avaraa tilaa kahdessa kerroksessa. Alakerrassa on keittiössä ja oleskelutilassa avointa tilaa kattoharjaan asti ja suuret ristikkokoristeiset ikkunapinnat tuovat sisään valoa ja myös näkymän merelle. Lisää tunnelmaa saadaan katon ja seinien säädettävällä LED-valaistuksella.

Omakotitaloasuminen ei kuitenkaan ole aina helppoa, eikä alkumetrit olleet sitä Elmollakaan. Ensin hankittiin vanha omakotitalo, joka osoittautui kelvottomaksi perheelle. Tarina kuitenkin opetti paljon ja niin kypsyi päätös rakentaa oma koti, vieläpä omin käsin tehtynä. Moderni talotekniikka toimii niin kuin pitääkin      

– huomaamattomasti taustalla

Kiinnostus moderniin tekniikkaan

Elmo Blomqvist on itse rakennusmestari ja jo koulutuksensakin puolesta aidon kiinnostunut energiatehokkaista ja ekologisista valinnoista.

- Kun rakentaa itse oman talonsa, tietää mitä saa.  Halusimme toimivan kokonaisuuden, jossa talotekniikka olisi modernia ja energiatehokasta mutta toimisi huolettomasti taustalla. Toiveenioli, ettei koko ajan tarvitsisi tehdä jotain säätämistä, kertoo Elmo Blomqvist.

Ladon LVI-ratkaisut

Ladossa on lämmitysjärjestelmänä ja käyttövettä lämmittämässä Jämän RST invertterikompressorilla varustettu maalämpöpumppu ja ilmanvaihtokone on Swegon Casa R5 Smart pyörivällä lämmönvaihtimella. Ilmanvaihto ohjautuu automaattisesti CO2- ja %RH-tunnistimien toimesta.  Lämmitys ja ilmanvaihto keskustelevat automaatiojärjestelmässä Modbus-protokollan avulla.

Lato by Wago, automatisoitu valaistus
Elmon viisi vinkkiä
onnistuneeseen taloautomaatioon

1. Hyvin suunniteltu automaatio helpottaa arkea ja luo energiansäästöä 

2. Kannattaa rohkeasti koittaa rajoja, vain taivas on rajana jos budjetti antaa tilaa

3. Persoonalliset ratkaisut erottuvat, kekseliäisyys on valttia

 

4. Tietoa automaation mahdollisuuksista saat parhaiten netistä, maahantuojilta ja suunnittelijoilta

 

5. Älä pelkää uusia mahdollisuuksia vaan selätä haasteet yhdessä asiantuntijoiden kanssa

LbW, Elmo.jpg
Lato by Wago, koko talo
Valaistuksen automaatio

Ladon valaistustekniikka on modernia, himmennettävää LED-tekniikkaa, jota ohjataan Dali- ja KNX-järjestelmillä. Liike- ja valoisuustunnistimet ovat myös tärkeässä roolissa valaistuksen ohjauksessa. Lisäksi automaatio antaa monipuoliset mahdollisuudet hyödyntää erilaisia ennaltaohjelmoituja valaistustiloja niin sisällä kuin ulkonakin.

Taloautomaation sydämenä sykkii Wago

Ladon taloautomaation sydän ja aivot ovat Wago:n  CoDeSys-ohjelmoitava logiikka. Wagon järjestelmän valinnasta kuuluu iso kiitos Mathildedalenin asukkaalle Jore Penttiselle, jolla on takanaan pitkä työura automaation parissa.  CoDeSys kerää keskitetysti tietoa ohjaavilta kojeilta ja antureilta, prosessoi tiedon ja ohjaa edelleen Ladon toimintoja.

- Tottakai alussa tehdään hienosäätöä, mutta 

Insinööritoimisto Havukorven suunnitelijat tekivät työnsä hyvin ja olemme saaneet toimivan kokonaisuuden ja lisäksi tukea Wagolta. CoDeSys on ollut mainio valinta ja keskitetty järjestelmä on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. CoDeSys keskustelee niin KNX-, DALI- kuin Modbus -protokollan mukaisten tuotteiden kanssa, muistuttaa Elmo Blomqvist.

Koska tietoturva-asiat ovat paljon esillä ja talo on liitetty internettiin, etäyhteyksistä ja palomuurista huolehtii Tosibox.

Huomaamatonta ja ennakoitua

Kaikki Ladon ohjausjärjestelmän komponentit on asennettu huomaamattomasti aivan normaaliin sähkökeskukseen, joten mielikuva taustalla toimivasta, huomaamattomasta automaatiosta on toteutunut myös siltä osin.

- Muuntojousto ja elinkaariajattelu on otettu myös huomioon jo rakennusvaiheessa. Kaapeloinnissa on runsaasti kapasiteettia valmiina tulevaisuuden mahdollisia uusia tarpeita ja elämäntilanteiden muutoksia varten. Kenties seuraava askel on Internetin säätietopalvelujen tai sähkön hinnan vaihtelun hyödyntäminen, kertoo tyytyväinen Elmo Blomqvist.

LbW keittiö,yläk.jpg

Kuvat: Karl Ketamo

bottom of page