top of page

CASE WAGO

ÄLYKODIN TIETOVERKOT

TURVALLISIKSI

Modernin kodin toiminnot pursuavat tietotekniikkaa, joka on usein yhteydessä langattomasti lähiverkkoon ja sen kautta Internetiin. Samalla on kasvanut huoli tietoturvallisuudesta ja haavoittuvuudesta. Mitä jos hakkeri ottaakin oman taloni kriittiset toiminnot hallintaansa?
 

IoT on tullut myös koteihin

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus julkaisee kotisivullaan kovaa faktaa tietoverkkojen haavoittuvuudesta. Lista on pitkä ja päivittyy varsin tiheään. Huomattavaa on, että listassa löytyy tietoa kaikista tietoverkkojen osista tasaisesti. Milloin löytyy turva-aukkoja ohjelmissa ja käyttöjärjestelmissä, milloin tietoverkkojen fyysisissä osissa. Samaan aikaan esineiden Internet, IoT, on tullut jäädäkseen ja jotenkin täytyy tavallisen kuluttajankin pysyä mukana kehityksessä.

 

Kybertietoturvaa ja alan osaamista tarvitaankin niin yritysten kuin myös yksityistalouksien parissa entistä enemmän ja paremmin toteutettuna varsinkin älytalojen yleistyessä nopeasti. Jo pelkkä ajatus siitä, että joku ohjaa luvatta oman kodin kiukaan lämpiämään asukkaan tietämättä tai käyttää turvakameraa kurkkiakseen olohuoneeseen, tuntuu puistattavalta. Tietoturva on kaikkien asia, ei ainoastaan yhden osatoimijan.

ja nopeaa, eikä asennus vaadi poikkeuksellisia IT-taitoja. Maallikkokin pystyy suoriutumaan TOSIBOX®-järjestelmän asennuksesta alle viidessä minuutissa. Lukkona järjestelmässä on etälaite ja avaimena USB-porttiin laitettava, fyysisesti muistitikkua muistuttava älylaite. Käyttäjälle tärkeä yksityiskohta on ongelmaton toimivuus niin Windows- kuin Mac-ympäristöissä ja mobiiliverkon kautta.

Case Lato: Älykodin data suojaan

Mathildedalin rauhalliseen ruukkimiljööseen rakennettu talo on moderni älykoti, jossa energiatehokkuus, ekologiset valinnat ja asukkaiden ehdoilla tehtävä kokonaisuus olivat lähellä sydäntä. Talotekniikka on läsnä, mutta toimii huomaamattomasti taustalla. Sama koskee älykodin tietotekniikkaa. Kotiin haluttiin sellaiset tietotekniset ratkaisut, jossa kukaan ulkopuolinen ei pääsisi vilkuttamaan valoja tai muuten hakkeroimaan esimerkiksi liiketunnistimia, kameroita tai reitittimiä. Talosta voi saada paljon sellaista dataa esille josta arjen rytmi ja elämäntavat näkyvät.

Lato-kodin tietoverkon rakenne on yksinkertainen; operaattorin päätelaite jakaa langattoman lähiverkon koko taloon. Ladon toimintojen sydän, taloautomaatio, hoidetaan Wagon CoDeSys-ohjelmoitavalla logiikalla, joka kommunikoi toimilaitteiden kanssa Modbus-, KNX- ja Dali-protokollien avulla. Taloautomaation ulkoinen tietoliikenteen suojaus on hoidettu kotimaisella TOSIBOX® Avain ja Lukko 100 -järjestelmällä, jolla saadaan toteutettua yksinkertaisesti luotettava ja suojattu etäyhteys. Tällä on myös suuri merkitys talotekniikan käyttöönottovaiheessa, jolloin automaation oikeita asetuksia säädetään ja yhtälailla käyttövaiheessa talon lopullisesti valmistuttua.  

LbW, keittiö2.jpg
TOSIBOX® Avain

Yksinkertainen tietoverkko on helppo hallita
Patentoitu Plug & Go™ -periaatteella toimiva TOSIBOX® on helppokäyttöinen etäyhteysympäristö, jolla VPN-yhteyde

n (Virtual Private Network) muodostaminen on turvallista ja nopeaa, eikä asennus vaadi poikkeuksellisia IT-taitoja. Maallikkokin pystyy suoriutumaan TOSIBOX®-järjestelmän asennuksesta alle viidessä minuutissa. Lukkona järjestelmässä on etälaite ja avaimena USB-porttiin laitettava, fyysisesti muistitikkua muistuttava älylaite. Käyttäjälle tärkeä yksityiskohta on ongelmaton toimivuus niin Windows- kuin Mac-ympäristöissä ja mobiiliverkon kautta.

Tosibox toimii operaattoreista ja verkkoyhteydestä riippumatta erittäin korkealla tietoturvatasolla. Yhteys tapahtuu kahden fyysisen laitteen välillä suoran VPN-tunnelin kautta, eikä dataa pureta matkalla. Tuohon suojattuun dataan pääsee käsiksi vain fyysisen avaimen avulla. Suojaustaso pysyy korkeana kun palomuuria ei tarvitse avata tai erikseen ylläpitää IP-osoitteita. Avaimia voidaan sarjoittaa järjestelmään useita. Järjestelmässä on mahdollista toimia myös mobiililaitteilla kuten älypuhelimilla ja tableteilla mobiilikäyttöliittymän avulla. Mobiilikäyttöliittymä on helppo ladata Googlen Playsta tai AppStoresta aivan kuten mitkä tahansa muutkin sovellukset.

 

Teksti: Kari Lilja

TOSIBOX® Lukko 100

+358 44 709 0200
sales@tosibox.com

ASENNUSKAAVIO
bottom of page